Jdi na obsah Jdi na menu

SKATEBOARDING

Historie - Skateboarding vznikl zřejmě někdy na začátku padesátých let v Kalifornii na slunném západním pobřeží USA. Zakladateli tohoto sportu byli surfeři, kteří se snažili vymyslet jak by se dalo pohyb na surfařském prkně přenést také na souš.

Začali si proto svépomocí vyrábět první skateboardy, které vyráběli původně tak, že na spodní plochu obyčejného dřevěného prkna vyřezaného do tvaru surfařského prkna, připevnili podvozky z tehdejších kolečkových bruslí. Surfaři tak mohli konečně začít napodobovat jízdu na vlnách na asfaltových cestách a později na dnech vypuštěných bazénů.

Technika postoje na skateboardu - Při ježdění na skateboardu rozlišujeme dva základní postoje. První se nazývá goofy, pravá noha je při něm u předních šroubů a levá na zadním tailu, což znamená, že se jezdec odráží levou nohou. Druhý postoj je regular, kdy jsou nohy přesně obráceně, čili jezdec se při něm odráží pravou nohou. Další variantou postoje je ještě monogo, kdy se noha, která má být na předních šroubech, dává na šrouby zadní, a odrážející noha je vepředu.

Základní skateboardové triky-

V této části vám vysvětlíme některé základní triky, které se tak po pořízení skateboardu budete moci začít ihned učit. Pokud začínáte jezdit, doporučujeme shlédnout také některá instruktážní i závodní videa dostupná na internetu, kde trik uvidíte provedený v praxi.

Ollie

Ollie je naprosto základním skateboardovým trikem, od něhož se odvozuje spousta dalších. Jeho vynález znamenal revoluci v tomto sportu. Přední nohu dáváme před přední šrouby či doprostřed prkna. Zadní noha je umístěna na tailu svou špičkou. Při triku je nutno se dobře odrazit a prkno vytáhnout směrem nahoru a dopředu. Zadní noha tedy stlačuje tail, dotknete se tailem země a odrazíte se, v tento moment musí noha vepředu udělat posuvný pohyb dopředu a směrem nahoru, čímž celý skateboard tímto směrem taháte. Váš skateboard se při triku zcela odlepí od země. Existují také další varianty tohoto triku (switch ollie, nollie, fake ollie).

Frontside ollie

U tohoto triku se při skoku točíte směrem k vašim zádům (u postoje regular a postoje goofy to bude přesně na opačnou stranu). Nohy dáváme stejně jako při ollie, přední noha by však měla trochu přesahovat prkno, čímž se deska lépe udrží na nohách. Trik se provádí tak, že provedeme nejprve klasické ollie, když se však nacházíme ve vzduchu, je třeba švihnout nohama a tělem o 180 stupňů. Tento trik se lépe provádí, pokud máme před skokem těžiště na patě zadní nohy.

Backside ollie

Při tomto triku šviháme tělem o 180 stupňů tím směrem, kde je naše břicho. Trik se dělá lépe, pokud před skokem přeneseme těžiště na špičku přední nohy.

Manual

Jedná se o jízdu po zadních dvou kolečkách. Jednoduše tlačíte na zadní nohu, přední noha se nadzvedává, těžiště tak přenášíte na zadní nohu a na tail. Opačná varianta, kdy jedete po předních kolečkách, se nazývá nose manual.

Kickflip

Kickflip je velmi pohledný trik, při kterém se vám skateboard protočí pod nohama o 360 stupňů v horizontální ose. Jedná se o poměrně náročný trik a vyžaduje pilný trénink. Při triku jedeme pomalu, přední noha se dává někde do tří čtvrtin skateboardu, tedy někde mezi přední šrouby a jeho střed. Noha však musí být na vnitřní straně skateboardu. Zadní noha je na tailu, jejím pohybem začíná trik tak, že přidupneme tail, přední nohou pak kopneme za sebe a zadní nohu zvedáme, přičemž se snažíme přední nohu vrátit na prkno, jak se nám prkno obtočí pod nohama.

 

 

Náhledy fotografií ze složky SKATEBOARDING